Podeli sa prijateljima

Obaveštenja


    12.03.2013.

    Ažuriranje sajta do 01.04.2013.god.

Najnoviji članci

Građevinski pojmovi

Građevinski inženjer


Građevinski inženjer je pojedinac koji svojim umećem ili veštinama upotrebljava izvorne ili prerađene proizvode iz prirode (drvo, zemlja, kamen, beton, čelik...) i planirano ih koristi za izgradnju objekata. Pored toga što planiraju, oni i nadziru izgradnju istih. Ti objekti mogu biti objekti: visokogradnje (stambeni i industrijski objekti), niskogradnje (putevi, pruge, mostovi, tuneli...) i hidrogradnje (luke, brane, kanalizacija, vodovod...).
Osnovne faze stvaranja građevine kod npr. visokogradnje, npr. stambenog objekta jesu:
- projektovanje (istraživački radovi, dokumentovanje istih, izrada istih); građenje
- pripremni radovi (raščišćavanje terena, priprema gradilišta, dovod i odvod vode...)
- građevinski radovi: zemljani, tesarski, betonski, armirano-betonski, armirački, zidarski...
- završni radovi: krovopokrivački, bravarski, stolarski, limarski, keramičarski, staklorezački...
- instalaterski radovi: grejanje, plin, struja, telefon, klima uređaji, vodovod, kanalizacija...
- uvođenje opreme: plakari, vešalice, sudopere...
- ugrađivanje gotovih elemenata – montažni proizvodi;
- održavanje ( sigurnost, mehaničku otpornost građevine).
Sve to, naravno posle detaljnih analiza o izvođenju radova, inženjeri prikazuju u nacrtu. Za izradu nacrta potrebni su im: papir, olovka, lenjiri, rapidografi... Ali, pošto je savremenije doba, nacrt prave na kompjuteru, pritom poznavajući adekvatne računarske programe. Inženjeri građevine mogu raditi i kao rukovodioci radova i građenja, konsultanti, predavači i profesori na fakultetima. I pored široke lepeze mogućnosti za rad, građevinski inženjer je najviše vezan za gradilište tj. za otvoren prostor. Radni uslovi i nisu baš najsjajniji. Radno vreme zavisi od rokova koji su predviđeni za završetak radova što često uslovljava prekovremeni rad u nezdravim uslovima, konstantnom izlaganju prašini, buci, itd., a često i dugim dnevnicama pa i vikendima. Posao jednog inženjera je veoma aktivan, što podrazumeva da gde ima posla tamo se sele radovi. Iz mesta u mesto, iz zemlje u zemlju. Zbog toga se smatra da su građevinski inženjeri primorani da budu karijeristi jer ne mogu u potpunosti da se posvete porodici. Međutim, građevinski inženjeri ne moraju biti vezani za gradilište. Oni mogu raditi i u kancelarijama. Tzv. projektanti. Tražnja za istima je veoma visoka. Poznavanje više stranih jezika uvek dobro dođe a da bi bili bolji u svom poslu, projektanti se moraju odlično snalaziti pri radu u Cad i Tower programima, a poželjno je da imaju i položen stručni ispit (licencu). Građevinski inženjeri su u stalnom kontaktu sa drugim ljudima što se, pored toga da su stvoritelji prekrasnih i velelepnih objekata, smatra svetlom tačkom ovog poziva.
Za što uspešnije obavljanje poslova i finiširanje istih, potrebno je imati znanje iz matematike, fizike, statike, tehničkog crtanja i sl. Radi bržeg i uspešnijeg izvršenja građevinski inženjer bi trebao da poseduje kompjuterske veštine. Pojedinac treba da poseduje sposobnost samostalnog donošenja odluka, što znači da bi građevinski inženjer trebao da poseduje i menadžersku crtu u svom poslovanju. No, pored individualnog uspešnog, to mora biti osoba koja je kolegijalna, društvena, tolerantna, i nadasve nadahnuta eventualnim timskim radom. Građevinski inženjeri bi trebali da imaju završenu višu školu ili fakultet. Za sticanje zvanja diplomirani inženjer građevine je potrebno završiti Građevinski fakultet tokom kojeg će se pojedinac odlučiti o usmerenju (opšti, konstruktivni, brodogradnja...). Posle završenog fakulteta obavezan je jednogodišnji pripravnički staž u nekom građevinskom preduzeću. Nakon toga se polaže stručni ispit. Tek tada, sa položenim stručnim ispitom, inženjer može biti projektant ili inženjer koji upravlja gradilištem. Ukoliko se ne položi stručni ispit, pojedincu je dozvoljeno da radi iste poslove ali manjeg obima, npr. porodične kuće, putevi nižeg ranga, adaptacije objekata...